Po pierwsze, banany są zdrowe ze względu na dużą zawartość błonnika w składzie: 3,1 gramów błonnika znajduje się w średnim bananie (kobiety powinny spożywać ok. 25g błonnika dziennie).
Po co ten BŁONNIK? - Błonnik jest nieodłącznym elementem diety odchudającej - pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na dłuższy czas. Co więcej, pomaga on oczyszczać organizm, ponieważ usuwa zbędne resztki pokarmu.
Po drugie, banany są idealną przekąską dla sportowców!
Banan
zawiera ok. 22–25% skrobi. Wraz z procesem dojrzewania zamienia się
ona w łatwo przyswajalny cukier. Im owoc dojrzalszy
tym więcej zawiera w sobie skrobi. A im więcej skrobi tym więcej
przetworzonego cukru.
To
zawartość cukrów - sacharozy, fruktozy i glukozy, sprawia że po
zjedzeniu bananów dość szybko nabieramy energii.
Osoby
aktywne fizycznie, którym zależy na szybkim dostarczeniu energii
powinny wybierać banany z ciemnymi plamkami na skórce. Obecność
ich na skórce nie jest skutkiem zepsucia owocu, lecz świadczą one
o tym, że owoc jest bardzo dojrzały i należy go jak najszybciej
zjeść.
Po trzecie, BANAN
= LEPSZY HUMOR
To
dzięki zawartości tryptofanu banan uznawany jest jako środek
na dobry humor.
Tryptofan to aminokwas, który uwalnia hormon szczęścia tzw.
serotoninę, która ma działanie przeciwdepresyjne, czyli poprawia
nam samopoczucie. Nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć sam
tryptofanu dlatego musi go pozyskiwać z zewnątrz.
Po czwarte, banany zawierają POTAS.
Dzięki temu banan jest głównie popularny wśród sportowców oraz osób,
które zmagają się z wysokim ciśnieniem. Systematyczne spożywanie
bananów pozawala nam obniżyć ciśnienie krwi. Potas również
reguluje rytm pracy serca.
Po piąte,
banan ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy go spożyć jako:
Po piąte,
banan ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy go spożyć jako:
- świeży owoc,
- dodatek do ciast, deserów,
- dodatek do naleśników i omletów,
- owsianek,
- kanapek,
- jako główny składnik, np. bananowych placuszków.
Dzisiaj mam dla Was przepis na owsiankę bananowo - migdałową, SMACZNEGO:
Bannay są super ,ale co z ich kalorycznością?
OdpowiedzUsuńno niestety banany nie są niskokaloryczne... Ale myślę, że ich skład mówi sam za siebie, że warto je jeść ;) Przecież wszystko ma te nieszczęsne kalorie, a chyba lepiej zjeść `kaloryczny` owoc niż czekoladę hahah :)
Usuń