Zastanawialiście się dlaczego
tak wiele osób sięga po truskawki?!
Jak się okazuję, jedzenie truskawek niesie za sobą wiele zalet :)
Tak więc, w dzisiejszym poście pokażę wam jak truskawki wpływają na nasz organizm.
-
BROMELAINA (enzym), który
rozkłada białka do aminokwasów. Czyli wspomaga proces trawienia.
-
WITAMINA C - wspomaga
redukcję
nadmiaru tkanki tłuszczowej, dzięki
temu przyspiesza nasz metabolizm. Witamina C również odkwasza
organizm.
Truskawki składają się głównie z wody ok. 80 - 90%. A to świadczy, że są moczopędne. Dzięki temu wspomagają prace nerek. Oznacza, że jedząc truskawki możemy zaobserwować spadek wagi. Zwiększenie wydalania wody z moczem wiąże się ze zmniejszeniem obciążenia serca, spadkiem ciśnienia krwi i zmniejszeniem obrzęków.
2. KORZYSTNIE WPŁYWAJĄ NA WYGLĄD NASZEJ SKÓRY
zawarte w nich:
- PZECIWUTLENIACZE – chronią skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych a to sprawia, że spowalniają proces jej starzenia.
-
KWAS SALICYLOWY – ma działanie
przeciwzapalne i bakteriobójcze. Jego główną zaletą jest to, że
odpowiada za proces usuwania obumarłych
komórek naskórka. Dzięki temu nasze ujścia do mieszków
włosowych tzw. pory zostają
odblokowane a łój, czyli sebum jest w
stanie z łatwością wydostać się na zewnątrz naszej skóry.
Głównie
osoby zmagające się z trądzikiem,
powinny jak najczęściej sięgać po truskawki lub robić z nich
maseczki, które nawilżają oraz odżywiają skórę. Jednak
truskawki nie tylko wspomagają pielęgnację skóry trądzikowej,
ale również skóry suchej oraz z przebarwieniami.
3. OBNIŻAJĄ POZIOM ZŁEGO CHOLESTEROLU
Włoscy naukowcy z Uniwersytetu Politechnicznego w Marche oraz hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetów w Salamance, Granadzie i Sewilli badali wpływ truskawek na zdrowie człowieka. Po miesięcznym badaniu uzyskali zaskakujące wyniki odnoszące się do poziomu cholesterolu. Otóż okazało się, że w wynikach badanych osób, które musiały przez miesiąc spożywać truskawki, zauważono znaczne obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Naukowcy nie mają pewności jakie substancję zawarte w truskawkach za to odpowiadają, jednak przypuszczają, że wpływ na obniżenie cholesterolu mają antocyjany, które odpowiadają za czerwoną barwę owoców.
PAMIĘTAJMY:
Truskawki są mało kaloryczne, więc możemy je jeść
prawie
że bez
ograniczeń :)
Naprawdę wspaniały post!Szczególnie że odkąd zaczął się truskawkowy sezon pochłaniam te owoce wiadrami :D Macie tu na serio dużo fajnych postów, aż dziwne że tak mało komentarzy!
OdpowiedzUsuńZaobserwuje was :)
http://kreatywnatalia.blogspot.com/
P.s W jaki sposób można was zaobserwowoać? :D
OdpowiedzUsuń