wtorek, 24 maja 2016

Dlaczego warto jeść truskawki


Zastanawialiście się dlaczego tak wiele osób sięga po truskawki?!

Jak się okazuję, jedzenie truskawek niesie za sobą wiele zalet :)

Tak więc, w dzisiejszym poście pokażę wam jak truskawki wpływają na nasz organizm. 


1. WSPOMAGAJĄ ODCHUDZANIE 



zawarta w nich:


- BROMELAINA (enzym), który rozkłada białka do aminokwasów. Czyli wspomaga proces trawienia.
- WITAMINA C - wspomaga redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej, dzięki temu przyspiesza nasz metabolizm. Witamina C również odkwasza organizm.



Truskawki składają się głównie z wody ok. 80 - 90%. A to świadczy, że są moczopędne. Dzięki temu wspomagają prace nerek. Oznacza, że jedząc truskawki możemy zaobserwować spadek wagi. Zwiększenie wydalania wody z moczem wiąże się ze zmniejszeniem obciążenia serca, spadkiem ciśnienia krwi i zmniejszeniem obrzęków.




2. KORZYSTNIE WPŁYWAJĄ NA WYGLĄD NASZEJ SKÓRY



  zawarte w nich:

- PZECIWUTLENIACZEchronią skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych a to sprawia, że spowalniają proces jej starzenia.


- KWAS SALICYLOWY – ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Jego główną zaletą jest to, że odpowiada za proces usuwania obumarłych komórek naskórka. Dzięki temu nasze ujścia do mieszków włosowych tzw. pory zostają odblokowane a łój, czyli sebum jest w stanie z łatwością wydostać się na zewnątrz naszej skóry.



Głównie osoby zmagające się z trądzikiem, powinny jak najczęściej sięgać po truskawki lub robić z nich maseczki, które nawilżają oraz odżywiają skórę. Jednak truskawki nie tylko wspomagają pielęgnację skóry trądzikowej, ale również skóry suchej oraz z przebarwieniami.



3. OBNIŻAJĄ POZIOM ZŁEGO CHOLESTEROLU



Włoscy naukowcy z Uniwersytetu Politechnicznego w Marche oraz hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetów w Salamance, Granadzie i Sewilli badali wpływ truskawek na zdrowie człowieka. Po miesięcznym badaniu uzyskali zaskakujące wyniki odnoszące się do poziomu cholesterolu. Otóż okazało się, że w wynikach badanych osób, które musiały przez miesiąc spożywać truskawki, zauważono znaczne obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Naukowcy nie mają pewności jakie substancję zawarte w truskawkach za to odpowiadają, jednak przypuszczają, że wpływ na obniżenie cholesterolu mają antocyjany, które odpowiadają za czerwoną barwę owoców.


PAMIĘTAJMY: Truskawki są mało kaloryczne, więc możemy je jeść prawie że bez ograniczeń :)

2 komentarze:

  1. Naprawdę wspaniały post!Szczególnie że odkąd zaczął się truskawkowy sezon pochłaniam te owoce wiadrami :D Macie tu na serio dużo fajnych postów, aż dziwne że tak mało komentarzy!

    Zaobserwuje was :)
    http://kreatywnatalia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. P.s W jaki sposób można was zaobserwowoać? :D

    OdpowiedzUsuń